varg
DEBATT & ENGAGEMANG Här kan ni ta del av olika frågor som vi engagerat oss i. Dokumenten och artiklarna är i huvudsak skrivna av oss själva. Det finns både korta och långa ärenden, där huvudrubriken får avvikande färg och inläggen presenteras i kronologisk ordning. Samtliga skrivelser finner ni här som nedladdningsbara PDF:er.Klicka på länkarna nedan för att ladda hem och läsa önskat dokument.

ekorre
skog

skog
Våra skogar är vårt viktigaste naturarv, ändå skövlas de utan hänsyn till alla arters överlevnad.
140321
Organisationen "Skydda Skogen" försöker få miljöminister Lena Ek att förstå de fel som sker i svenskt skogsbruk - de gjorde en pedagogisk barnbok. Boken beskriver den bristande miljöhänsynen i det svenska skogsbruket.
Läs PDF »

linje

Skogsbolagens härjningar i naturen
120415
Här kommer en rysare om hur ett skogsbolag, svenska folkets Sveaskog, skulle kalhugga Byvallas Gammelskog, som ligger alldeles intill husen. Detta är ett område som ger rekreation, bär och svamp samt att där lever massor av djur. Som tur var vann vi den ”striden”, men nu har de slagit till på skogen bredvid och gjort en s k gallring i ett våtmarksområde som slutat i katastrof. Gallringsområdet ser nu ut som ett slagfält med stora körskador.

Vi får behålla gammelskogen!
Mars 2012
Vi vann– vi bybor och djuren som bor här får behålla gammelskogen. Stort jubel i Byvalla när vi fick veta att Sveaskog hade skrivit på avtalet med Avesta kommun om byte av skog! Läs PDF »

FSC-anmälan gällande Sveaskogs brott vid gallring i våtmarksområde
120529
Vad svenska folket inte vet, är att det sker grova brott mot vår miljö, dagligen , av alla stora skogsbolag. Sveaskog, som ägs av svenska folket, behandlar inte skogarna bättre – det har vi i byn fått erfara. De män som arbetar med skogen har ingen kunskap om t ex ekosystemet – de påstår däremot att skogen ska förvaltas.

Detta föråldrade synsätt kommer att förstöra våra vackra skogar fram till den dagen då allt är borta. Upp till kamp, vänner! Stå upp för din närskog, som också är djurens hem, gör allt för att försvara den. Begär ut kartor – begär att få ett ”samrådsmöte”. FSC-anmäl skogsbolagen om du/ni inte blir hörda. Vi är på väg att få en ”produktionsskog” där inget liv trivs.
Läs PDF »

Protester mot Sveaskog
120628
Läs PDF »

Beklagligt säger Sveaskog om körskadorna
120629
Läs PDF »

linje

Mot ekologisk katastrof
110520
EU - kommissionär Janez Potocnik varnar för att vi går mot en ekologisk katastrof.
Läs PDF »

linje

Miljöaktuellt - Carlgrens bluff
110414
Dagens politiker tror att det är fritt fram att ljuga – det har blivit många lögner under många år nu och hur ska vanliga medborgare kunna avslöja alla lurendrejerier? Den grövsta och mest brottsliga lögnen är att Sverige följer Art- o habitatdirektivet – nu får rovdjuren lida p g a dessa lögner. Det måste bli möjligt att ställa politiker till svars för sina handlingar, det måste bli möjligt att straffbelägga dem. Nu är det upp till bevis - vi måste kräva att de lägger fram en ordentlig plan för vår miljö – det måste bli prioritet 1.
Läs PDF »

linje

Öppet brev till Eskil Erlandsson
110411
Eskil Erlandsson symboliserar en typ av politiker som har hamnat på helt fel plats. Han brister i kunskap och helhetssyn, han tycks tro att en politiker ska tillfredsställa sina kompisars fritidsintresse: skogsägare, hobbyjägare och hobbybönder. Allt vad han har tagit i har gått ”hundra år” tillbaka i tiden: rovdjursfrågan, djurskyddet, skogsavverkningen ökas osv. Han måste avgå omedelbart, detta vansinne kan inte få fortsätta.
Läs PDF »

linje

Underkänt i skogen
110408
Naturskyddsföreningen uppmärksammar att Skogsstyrelsen underkänner skogsbolagens bristande miljöhänsyn.
Läs PDF »

linje

varg och rovdjur